Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΠΕΙΡΑΤΕΣ.ΤΩΡΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟΥΣ.

Δραματική τροπή παίρνει η υπόθεση της πειρατείας στο Ουκρανικό πλοίο Faina καθώς οι Σομαλοί πειρατές απειλούν να σκοτώσουν το 20μελές πλήρωμα και να κάψουν το πλοίο τις επόμενες 24 ώρες σε περίπτωση που δεν λάβουν τα λύτρα των 8 εκατομμυρίων δολαρίων που ζητούν. Το Faina κατελήφθη από τους πειρατές στις 25 Σεπτεμβρίου και είχε φορτίο όπλων, πολεμοφοδίων και αρμάτων μάχης.
Σύμφωνα με τα έγγραφα το πολεμικό υλικό είχε προορισμό την Κένυα όμως αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ίσως ο τελικός παραλήπτης να ήταν ο ανταρτικός στρατός του Ν. Σουδάν.
Ο Ρώσος καπετάνιος του πλοίου πέθανε από έμφραγμα λίγες μέρες μετά την κατάληψη και το Faina παρακολουθείται στενά από πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ και άλλων χωρών.
. Στην περιοχή βρίσκεται και η ρωσική φρεγάτα Neustrashimy (Ατρόμητος) με αποστολή τον ασφαλή πλου των πλοίων στο Κέρας της Αφρικής, αλλά και για να επιχειρήσει εναντίον των πειρατών σε περίπτωση που αρχίσουν να σκοτώνουν τα μέλη του πληρώματος στο Faina.
Μέχρι στιγμής η πλοιοκτήτρια εταιρεία αλλά και κυβέρνηση της Κένυας αρνούνται να καταβάλλουν τα λύτρα στους Σομαλούς πειρατές, ενώ στο πλοίο έχουν ήδη τελειώσει τα τρόφιμα και οι προμήθειες σε πόσιμο νερό.

ΠΗΓΗ: Tου Χάρη Μπότσαρη
Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: