Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ

Πειρατες με ψαροβαρκες τολμηροι,οπλισμενοι και καλα οργανωμενοι σκορπουν τον πανικο στην περιοχη και ανοικτα των χωρικων υδατων της Σομαλιας εχωντας ηδη κτυπηση αρκετα Ελληνικα πλοια και οχι μονον.
Σε μια διεθνη κινητοποιηση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα να επιτρέψει να σταλουν πολεμικά πλοία στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας για την αντιμετώπιση των πειρατών.
Το ψήφισμα επιτρέπει στις χώρες που έχουν τη συμφωνία της προσωρινής κυβέρνησης της Σομαλίας να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να καταστείλει τις πράξεις πειρατείας για τους επόμενους έξι μήνες.
Είκοσι έξι πλοία έχουν υποστεί επίθεση από πειρατές στα ύδατα κατά το παρελθόν έτος
Ο ΟΗΕ ξεκίνησε χωριστές συνομιλίες για την ειρήνη με παρατάξεις που συμμετέχουν στη σύγκρουση της Σομαλίας.
Όμως, η ισλαμιστική αντιπολίτευση είπε,οτι πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες δεν θα γινουν στη συνάντηση των γειτονικών Τζιμπουτί μέχρι η κυβέρνηση να θέσει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση στρατευμάτων της Αιθιοπίας, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση.
Έξαρση της πειρατείας
Τα παράκτια ύδατα της Σομαλίας είναι κοντά σε ναυτιλιακές γραμμές που συνδέουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.
Κατά συνέπεια, η πειρατεία έχει εξαπλωθεί στα ανοικτά της Σομαλίας 1.800 μίλια σε μήκος ακτής, λέει ο ανταποκριτής του BBC ΟΗΕ Laura Trevelyan.
Το ψήφισμα που συντάχθηκε από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τον Παναμά.

Η Κίνα, το Βιετνάμ και τη Λιβύη δήλωσαν ότι ψήφισαν υπέρ του μέτρου, δεδομένου ότι ισχύει μόνο για τη Σομαλία, και δεν θίγει την κυριαρχία των άλλων χωρών.

Όμως διπλωμάτες λένε οτι η δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι σημαντική επειδή χρησιμοποιεί την ισχύ του διεθνούς δικαίου να επιτρέψει πολεμικό ναυτικό να κυνηγήσει τους πειρατές και τους οπλισμένους ληστές.
Τη Δευτέρα, απεσταλμένοι του Συμβουλίου Ασφαλείας συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Σομαλίας και της αντιπολίτευσης σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.

Είμαι διατεθειμένος να κάνω ό, τι χρειάζεται για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Σομαλία
President Abdullahi Yusuf Πρόεδρος Abdullahi Yusuf

Οι συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιούνται στο Τζιμπουτί, επειδή θεωρείται ότι η Σομαλία είναι πολύ επικίνδυνο, είναι μέρος ενός σχεδίου του ΟΗΕ να μεσολαβήσει για την πρώτη επίσημη απευθείας συνομιλίες μεταξύ των αντιπάλων της Σομαλίας.

Αλλά ο Abdirahman Abdishakur Warsame, αναπληρωτής επικεφαλής της Συμμαχίας για το Re-απελευθέρωση της Σομαλίας (ARS) δήλωσε ότι δεν θα συμφωνούσαν σε πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μέχρι ένα χρονοδιάγραμμα στη θέση με τους Αιθίοπες να εγκαταλείψουν το έδαφος της Σομαλίας.
"Η παρουσία της Αιθιοπίας είναι το κύριο εμπόδιο για την ειρηνευτική διαδικασία, και το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για τη Σομαλία", είπε.
Οι Αιθίοπες βοήθησαν την κυβέρνηση να εκδιώξουν τους Ισλαμιστές από το Μογκαντίσου το Δεκέμβριο του 2006.
Αλλά ο Πρόεδρος Abdullahi Yusuf λέει οτι θα υπήρχε ένα κενό ασφαλείας αν η Αιθίοπες αποσύρθουν προτού αντικατασταθούν από ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.
Σομαλία δεν είχε λειτουργία των εθνικών κυβερνήσεων από το 1991.
Ο ΟΗΕ λέει σχεδόν δύο εκατομμύρια Σομαλοι χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια.
Μια μικρή ομάδα είναι στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης στο Μογκαντίσου, αλλά έχει κάνει ελάχιστα για να δαμάσουν τη βία.
Οι συνομιλίες μποϊκοτάρονται από το σκληρό-line al-Shabab πολιτοφυλακών, που ευθύνονται για πολλές από τις επιθέσεις σε κυβερνητικά στρατεύματα και τους υποστηρικτές της Αιθιοπιοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: