Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ανοικτή πρόσκληση στις ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέξουν την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπύρος Καπράλος μιλώντας σε γεύμα που πραγματοποιήθηκε στο "International Propeller Club of the United States" στον Πειραιά.

Ο κ. Καπράλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στον Κανονισμό του Χ.Α. προκειμένου, όπως επισήμανε, "να κάνουμε πιο ευέλικτους τους όρους εισαγωγής για τις ναυτιλιακές εταιρίες στοχεύοντας να καταστήσουμε την εισαγωγή στην αγορά μας πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τις αντίστοιχες του εξωτερικού, όπου πολλές ελληνικές εταιρίες έχουν επιδιώξει να εισαχθούν".

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Χ.Α. σημείωσε τα εξής: "Στο Χρηματιστήριο Αθηνών θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε το νέο κύκλο ανάπτυξης που θα φέρει την αναγέννηση στις επιχειρήσεις μας. Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών στον Κανονισμό μας προκειμένου να κάνουμε πιο ευέλικτους τους όρους εισαγωγής για τις ναυτιλιακές εταιρίες στοχεύοντας να καταστήσουμε την εισαγωγή στην αγορά μας πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τις αντίστοιχες του εξωτερικού, όπου πολλές ελληνικές εταιρίες έχουν επιδιώξει να εισαχθούν.

Τα νέα πιο χαλαρά κριτήρια που θέτουμε για την εισαγωγή των ναυτιλιακών εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τα εξής:
- δυνατότητα εισαγωγής ναυτιλιακών εταιριών ανεξαρτήτου μεγέθους και τομέα
δραστηριοποίησης
- δυνατότητα εισαγωγής off shore εταιριών κατευθείαν στο ΧΑ
- δυνατότητα εισαγωγής εταιριών ανεξαρτήτου αριθμού πλοίων
- δυνατότητα εισαγωγής σε 3 αγορές του ΧΑ, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρίας.

Συγκεκριμένα:
- Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση για εταιρίες με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των €150 εκατομμυρίων εκ των οποίων €15 εκατομμύρια ίδια κεφάλαια (σε ενοποιημένη βάση)
- Μεσαία και Μικρή Κεφαλαιοποίηση για εταιρίες με ιδία κεφάλαια €3 εκατομμύρια (σε ενοποιημένη βάση)
- Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) για εταιρίες που επιθυμούν να εισαχθούν σε μια αγορά με πιο χαλαρά κριτήρια και λιγότερες απαιτήσεις ανακοίνωσης στοιχείων. Τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται (σε ενοποιημένη βάση) είναι €1 εκατομμύριο.

Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό για τις εταιρίες που επιθυμούν να εισαχθούν στην αγορά μας. Πλέον έγκειται στην κρίση των πλοιοκτητών αν θα επιλέξουν το ΧΑ έναντι κάποιας ανταγωνιστικής αγοράς του εξωτερικού.

Γιατί ΧΑ;
- Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν, είναι ικανό να αποτελέσει δεξαμενή άντλησης κεφαλαίων για οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου επιλέξει να κάνει μια εταιρία. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, για παράδειγμα, αντλήθηκαν €11 δισ. από το ΧΑ σε εξαγορές και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιριών.

- Αυτή η δυνατότητα προκύπτει από την παρουσία ξένων επενδυτών στην αγορά μας, οι οποίοι κατέχουν περισσότερο από το 50% της συνολικής μας κεφαλαιοποίησης. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές διαπραγματεύονται τη μετοχή μιας εταιρίας ανεξάρτητα από το πού είναι εισηγμένη. Μάλιστα η ιστορία έχει δείξει ότι προτιμούν να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της χώρας από όπου προέρχεται η εταιρία.

Με τους ξένους θεσμικούς να πραγματοποιούν περισσότερο από το 60% των ημερήσιων συναλλαγών μας, κατά την προηγούμενη χρονιά η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών μας ήταν €500 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: