Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αίσθηση έχει προκαλέσει στο διεθνές διπλωματικό σκηνικό η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ξεκίνησε την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού πλωτού εργοστασίου, το οποίο θα φέρει δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες και θα αποδίδει ενεργειακή ισχύ 70 Megawatt.
Το εργοστάσιο αυτό κατασκευάζεται σε μυστική βάση στη Λευκή Θάλασσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2010 μαζί με ακόμη έξι.
Η Ρωσία σκοπεύει να διαθέσει τα πλωτά πυρηνικά εργοστάσια στην αγορά στην διεθνή αγορά και ήδη αρκετές χώρες αλλά και πολυεθνικές εταιρίες έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον.
Αναμφισβήτητα το γεγονός αυτό δείχνει ότι η Ρωσία έχει πλέον ξεφύγει αισθητά στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ.
Η ισχύς αυτή των Ρώσων τους καθιστά πλέον ουσιαστικούς ρυθμιστές της διεθνούς σκηνής, στην οποία έχουν αυξήσει την επιρροή τους.
Είναι γεγονός πως αυτή η γιγάντωση της Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας ( ήδη έχει παρουσιαστεί το νέο πυρηνικό υποβρύχιο νέας γενιάς από την Μόσχα), δημιουργεί σημαντικές ανακατατάξεις στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα. Πλέον οι Αμερικανοί ξέρουν ότι δεν παίζουν μόνοι τους. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την στάση τους απέναντι στο Ιράν τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: