Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

SOMALIA PIRATES NEWS

ΣΟΜΑΛΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΑΝΚΕΡ.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΛΟΙΟ

Ανοιχτά της Σομαλίας βρίσκεται το σαουδαραβικό σούπερ τάνκερ που μεταφέρει σχεδόν δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και το οποίο κατέλαβαν τη Δευτέρα, πειρατές στον Ινδικό Ωκεανό, έγινε γνωστό από τον 5ο αμερικανικό στόλο και την εταιρία διαχείρισης του πλοίου.
"Το πετρελαιοφόρο βρίσκεται ανοικτά της Σομαλίας και παραμένει υπό τον έλεγχο των πειρατών", δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στόλου που εδρεύει στο Μπαχρέιν.

Το βράδυ της Δευτέρας, εκπρόσωπος του 5ου Στόλου είχε αναφέρει ότι οι πειρατές κατευθύνουν το τεράστιο πετρελαιοφόρο σε λιμάνι της βόρειας Σομαλίας. "Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά που έχουμε, το πλοίο ετοιμάζεται να προσεγγίσει το λιμάνι Εϊλ", στις βόρειες ακτές της Σομαλίας.
Τα 25 μέλη του πληρώματος, μεταξύ τους δύο Βρετανοί, "είναι καλά στην υγεία τους.
Κανείς μέσα στο πλοίο δεν έχει πάθει τίποτε", ανέφερε πηγή της εταιρίας Vela International Marine Lt., που διαχειρίζεται το υπερδεξαμενόπλοιο, το οποίο ανήκει στον σαουδαραβικό πετρελαϊκό κολοσσό Aramco.
Η ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι το Sirius Star είναι γεμάτο πετρέλαιο, δηλαδή φορτίο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Καμιά ένδειξη δεν υπάρχει για τις διεκδικήσεις των πειρατών, ούτε είναι γνωστό αν ζήτησαν λύτρα. "Δεν έχουμε πληροφορία για κάποια απαίτησή τους", είπε εκπρόσωπος του αμερικανικού στόλου.
Το υπό λιβεριανή σημαία Sirius Star, με μέγεθος τριπλάσιο ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου, δέχθηκε επίθεση σε απόσταση 450 ναυτικών μιλίων (800 χλμ.) νοτιοανατολικά της πόλης Μομπάσα της Κένυας.
Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν δήλωσε κατάπληκτος από την ακτίνα δράσης των πειρατών, καθώς το τεράστιο πετρελαιοφόρο έπλεε ανοικτά στον ωκεανό τη στιγμή της πειρατείας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλοίο που έχει καταληφθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή όπου δρουν οι σομαλοί πειρατές.
Η επίθεση σημειώνεται ενώ η πειρατεία ανοικτά της Σομαλίας έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ από τις αρχές του έτους.
Τουλάχιστον 83 ξένα πλοία δέχθηκαν επίθεση από σομαλούς πειρατές στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο του Αντεν φέτος, διπλάσια κρούσματα σε σχέση με το 2007, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: