Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ... ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ακτοπλοΐα παρουσίασαν τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου οι βουλευτές του Κινήματος, Ελπίδα Τσουρή και Νίκος Σηφουνάκης ασκώντας, παράλληλα, αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην ακτοπλοΐα και στη ναυτιλία γενικότερα.Η κυρία Τσουρή παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την Ακτοπλοΐα, οι οποίες περιλαμβάνουν:
1. Επανίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Ενδομεταφορών, για την παρακολούθηση, τον συστηματικό έλεγχο και την αξιολόγηση των μεταφορικών υπηρεσιών στα νησιά και την προστασία του χρήστη των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών κατά των εναρμονισμένων πρακτικών.
2. Κατάρτιση «κοστολογικού μοντέλου» παρακολούθησης των τιμών, που θα εξάγει αποτελέσματα σχετικά με τον πρότυπο ναύλο ανά τύπο πλοίου και προσδιορισμό του προσιτού επιπέδου ναύλου ανά νησί (ανάλογα με τις τοπικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες), έτσι ώστε να είναι εφικτή, όπου χρειάζεται, μια υπεύθυνη και αξιόπιστη παρέμβαση της πολιτείας.
3. Επιδότηση του εισιτηρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.
4. Επαναπροσδιορισμό του δικτύου Ακτοπλοϊκών Συνδέσεων, μετά από δημόσιο διάλογο και διαβούλευση, με ισχυρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποτύπωση των προδιαγραφών της μεταφορικής υπηρεσίας που απαιτείται για την ανάπτυξη του τόπου τους.
5. Κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για την υποστήριξη των γραμμών Δημοσίου συμφέροντος, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δίκτυο δρομολογίων, τους κατάλληλους τύπους πλοίων, τους τεχνικούς και οικονομικούς όρους για τη διενέργεια των Δημοσίων διαγωνισμών, τις αναγκαίες παρεμβάσειςαναβάθμισης των λιμενικών υποδομών και τους τρόπους χρηματοδότησης.
6. Διαμόρφωση κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος, που θα ευνοήσει νέες επενδύσεις, για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου, και θα παρέχει ειδικά μέτρα και πολιτικές στήριξης σε μικρά εταιρικά σχήματα, που εδρεύουν στα νησιά και αποτελούν θύλακες απασχόλησης.
7. Θεσμοθέτηση της Χάρτας Δικαιωμάτων Επιβατών της Ακτοπλοΐας και επαναφορά των εκπτώσεων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.Ο κ. Σηφουνάκης, αναφερόμενος στα προβλήματα της Ακτοπλοΐας και των άγονων γραμμών, ισχυρίσθηκε ότι «είχαν δρομολογηθεί λύσεις επί υπουργίας του στο υπουργείο Αιγαίου για τις οποίες υπήρχε έγκριση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν τις υλοποίησε».
(Πηγή: in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: