Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Άγονες γραμμές - χωρίς συγκοινωνία τα νησιά

Ακάλυπτα αρχίζουν να μένουν για τον ερχόμενο χειμώνα πολλά νησιά του Αιγαίου, αφού αφενός αποσύρονται σιγά-σιγά πολλά παραδοσιακά πλοία της δεκαετίας του ’70 και αφετέρου τα χρήματα που προσφέρει ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ελάχιστα για να στρέψουν το ενδιαφέρον σοβαρών ακτοπλοϊκών εταιρειών στην εξυπηρέτηση των νησιών. Πολλές επιδοτούμενες γραμμές ακριτικών αλλά και κεντρικότερων νησιών δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των εταιρειών κι όσο οι φωστήρες των οικονομικών υπουργείων δεν κατανοούν την ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας, το πρόβλημα θα οξύνεται.

Από την άλλη, τα υπουργεία Αιγαίου και Εμπορικής ναυτιλίας πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα νέους πόρους από τον προϋπολογισμό, αφού τα χρήματα για την επιδοτούμενη συγκοινωνία δεκάδων νησιών είναι ελάχιστα για ανθρώπινες συνθήκες επικοινωνίας. Χαρακτηριστικό: η πολιτισμένη Σκωτία ξοδεύει μόνο για ένα άγονο νησί της Βόρειας Θάλασσας όσα χρήματα το δικό μας υπουργείο Αιγαίου για όλα τα νησιά στη δικαιοδοσία του!

Η κακή έως ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή σύνδεση πολλών νησιών του Αιγαίου επανέρχεται στο προσκήνιο αναζητώντας επιτακτικά αξιόπιστες λύσεις, μετά την άρνηση των εταιρειών της ακτοπλοΐας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για πλειάδα προορισμών, με αποτέλεσμα πολλά αιγαιοπελαγίτικα νησιά να βρίσκονται ήδη στα αζήτητα. Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και αποτελεί συνεπακόλουθο του νέου θεσμικού πλαισίου της ελληνικής ακτοπλοΐας, το οποίο δεν διασφαλίζει επαρκώς την ομαλή σύνδεση των νησιών τόσο με την ενδοχώρα όσο και μεταξύ τους, προκρίνοντας ταυτόχρονα τη λογική των επιδοτήσεων για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών. Η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας κοστίζει πολλά στον ελληνικό λαό, είτε άμεσα μέσω των ακριβότερων εισιτηρίων για κάθε μετακίνηση με πλοίο είτε έμμεσα μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που επιδιώκει να στηρίξει ένα υποτυπώδες δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε μικρά ή ακριτικά νησιά του ελλαδικού χώρου που δεν αποτελούν προορισμούς υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: