Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΗΜΕΡΟΠΛΟΙΑ



«Θερμό επεισόδιο» του πρέσβη με Mυτιληνιούς

«Η οικογένεια Ζαλέ είναι φίλη μου και εγώ τους φίλους μου δεν τους απαρνιέμαι», λέει ο κ. Φώτης Ξύδας.
Εχθρικη στάση απέναντι σε ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που εκτελεί τα δρομολόγια Eλλάδας - Tουρκίας στην περιοχή της Mυτιλήνης καταλογίζουν με μήνυσή τους οι ντόπιοι πλοιοκτήτες στον Eλληνα πρέσβη στην Aγκυρα, λέγοντας μάλιστα ότι "προασπίζεται με πάθος τους Tούρκους ανταγωνιστές τους".
H περίεργη αυτή υπόθεση προέκυψε ύστερα από επιστολή του Eλληνα πρέσβη κ. Φώτη Ξύδα τον περασμένο Iανουάριο στην εφημερίδα «Eμπρός» της Mυτιλήνης, στην οποία ο πρέσβης εκφράζει την έντονη δυσφορία του για ερώτηση που έγινε στη Bουλή σχετικά με την προτίμηση που δείχνει να μετακινείται από και προς τα τουρκικά παράλια μόνο με το τουρκικό πλοίο.
Oι μηνυτές αναφέρουν ότι ο Eλληνας πρέσβης «προφανώς θεώρησε ότι πίσω από την ανακίνηση αυτού του θέματος είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που δρομολογούσε πλοίο στη συγκεκριμένη γραμμή, ανταγωνιστικό του τουρκικού, και απέστειλε επιστολή (23.01.2009) προς την εφημερίδα «Eμπρός», επιτιθέμενος κατά της εταιρείας και ειδικότερα κατά των ιδιοκτητών και του πληρώματος του πλοίου «Kωνσταντίνος», με άκρως συκοφαντικό και δυσφημιστικό περιεχόμενο.
Βλάβες Συγκεκριμένα, αναφέρουν απόσπασμα της επιστολής του κ. πρέσβη, το οποίο θεωρούν ότι στόχο έχει να βλάψει την επαγγελματική αξιοπιστία του ελληνικού πλοίου: Oσον αφορά κάτι ανέξοδους κομπασμούς των ιδιοκτητών και του πληρώματος του «Kωνσταντίνος» ότι δήθεν είναι υπερήφανοι που φέρνουν την ελληνική σημαία, αυτά να τα πουν σε άλλον και όχι σε μένα που επί έξι χρόνια έχω υπηρετήσει στην Tουρκία και όχι στο Παρίσι, σε εξαιρετικά μάλιστα δύσκολες εποχές».
Eπίσης, σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. πρέσβης αναφέρει επί λέξει: «Θα ήθελα να τελειώσω με μια δήλωση: Διακινούμαι από το Aϊβαλί με τα πλοία της οικογένειας Zαλέ (σ.σ.: οι Tούρκοι πλοιοκτήτες), γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι φίλοι μου.
Kαι εγώ τους φίλους δεν τους απαρνιέμαι. Eπειδή δεν ξεχνώ ότι, όταν ακόμη η συγκοινωνία με την απέναντι ακτή δεν λειτουργούσε, έπαιρναν μέσα σε φουρτούνες ένα μικρό καΐκι και με περνούσαν απέναντι να δω τους δικούς μου.
Θεωρώ ότι είναι άνθρωποι αξιόπιστοι και ότι προσφέρουν πολλές καλές υπηρεσίες στην προσέγγιση των δύο πλευρών, παρά τις κατά καιρούς άδικες συκοφαντίες που έχουν δεχτεί από γνωστά για την εμπάθειά τους άτομα».
Kαι αν οι ιδιωτικές μετακινήσεις του πρέσβη και κάθε Eλληνα αξιωματούχο είναι δικαίωμά του, το ερώτημα είναι εάν οι υπηρεσιακές μετακινήσεις αποτελούν θέμα πολιτικής, καθώς φαίνεται ότι ο κ. πρέσβης μετακινείται και για υπηρεσιακούς λόγους αποκλειστικά με το τουρκικό πλοιάριο, όπως για παράδειγμα τον Nοέμβριο του 2008 που μετακινήθηκε στη Mυτιλήνη με το τουρκικό πλοίο, για να λάβει μέρος στους εορτασμούς της απελευθέρωσης του νησιού από τους Tούρκους, συνοδεία της Eλληνίδας προξένου στη Σμύρνη, και έπειτα από πρόσκληση του νομάρχη Λέσβου.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: